Την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 έλαβε χώρα το εργαστήρι βιώσιμης διατροφής με τον τίτλο “Συλλογική Κουζίνα Fussili – Βιώσιμη Διατροφή”, μια πιλοτική, πρωτότυπη δράση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Fussilli και του προγράμματος “Η υγεία σας προτεραιότητά μας” που έχει σχεδιαστεί και οργανωθεί από το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και υλοποιείται στα Δημοτικά Ιατρεία στο Δήμο Αθηναίων.
Το πρωτότυπο – πιλότος είχε ως στόχο να παρέχει στα ωφελούμενα άτομα “εργαλεία” μαγειρικής, γνώσης των τροφίμων και καθημερινής ρουτίνας, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν μια βιώσιμη και θρεπτική διατροφή που να συμβάλει στην απώλεια βάρους. Ταυτόχρονα, το εργαστήρι είχε ως στόχο να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες σε καλές διατροφικές πρακτικές, στην ενσυνείδητη προετοιμασία φαγητού και στην ενθάρρυνση της καλλιέργειας θρεπτικών διατροφικών συνηθειών μέσα στην κοινότητα.
Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του Café Nacional στα κάτω Πετράλωνα και η προετοιμασία των γευμάτων έγινε σε επαγγελματική κουζίνα που πληροί όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις.
Είχε δύο σκέλη που λειτούργησαν συνδυαστικά: (α) διαδραστική εκπαίδευση στη βιώσιμη διατροφή και την καθημερινή μας ρουτίνα, ώστε να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος. Εισηγήτρια: Ειρήνη Τσιριμώκου, Integrative Nutrition Practitioner, μέλος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου RHEA – Regenarative Healthcare European Association (https://www.rheaeu.com/), και (β) βιωματική εκπαίδευση στη μαγειρική μέσα από την προετοιμασία και μαγείρεμα γευμάτων, δράση που καθοδηγούσαν οι δύο σεφ – μάγειρες του καταστήματος Nacional.
Τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πιστοποιημένα βιολογικά και τοπικά ενώ η προμήθεια έγινε από τοπικό κατάστημα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ή/και τις αγορές βιοκαλλιεργητών (βιολογικές λαϊκές) ώστε να προωθείται και η λογική των πράσινων και κοινωνικών προμηθειών.
Επιμέλεια Προγράμματος:
Μπελίτση Βασιλική
Επισκέπτρια υγείας, MSc
Καράγκουτη Βασιλεία
Φυσιοθεραπεύτρια
Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, Προαγωγής Υγείας & Δημόσιας Υγείας