Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, επιστημονική Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2024 με τίτλο «Η ισχύς εν τη ενώσει» από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας και τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Στόχος της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, τα νεότερα καπνικά προϊόντα, το παθητικό κάπνισμα, το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα του καπνίσματος, καθώς και τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας και των ευαίσθητων και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από την εξάρτηση της νικοτίνης. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις αυξημένη δημοφιλία των νεότερων καπνικών προϊόντων από τους έφηβους και τις νεότερες ηλικίες του πληθυσμού, ενώ παρουσιάστηκαν επιστημονικά δεδομένα ως προς την ασφάλεια των καπνικών προϊόντων και τις εναλλακτικές μορφές καπνίσματος.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε η επανεκκίνηση των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, μιας πρωτοβουλίας που παρέχεται εντελώς δωρεάν για τους κατοίκους της Αθήνας.
Στην εν λόγω επιστημονική εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών όπως η «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» και ο Ελληνικός Σύλλογος Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» όπου με τη σειρά τους τόνισαν το όφελος από την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και το στίγμα του καπνιστή, καθώς και τις συνέπειες της εξάρτησης του καπνίσματος στα αναπνευστικά νοσήματα και κυρίως στην ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο μικρού μήκους της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, στο πλαίσιο φετινής της καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων, ο Πρόεδρος ΙΣΑ, κος Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι της πολιτειακής αρχής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και πλήθος πολιτών και επαγγελματιών υγείας.