Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ανακοινώνει την έναρξη – από την 1η Μαρτίου 2024 – προγράμματος που αφορά στην εθελοντική δωρεά μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων.

Το πρόγραμμα πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλα τα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων από εξειδικευμένο προσωπικό, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών, τη λήψη δείγματος συμβατότητας, την αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών και την ενίσχυση του Εθνικού και Παγκόσμιου Αρχείου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να εγγραφεί κάποιος ως εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο μυελού των οστών είναι:

1) Να είναι 18-45 ετών και υγιής
2) Να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής στο Ιατρείο της περιοχής του καθώς και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό
3) Να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου)

Στη συνέχεια, τα δείγματα θα μεταφέρονται στον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ώστε να καταχωρηθεί ο Εθελοντής Δότης στην Παγκόσμια Οργάνωση των Εθελοντών Δοτών.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι μπορούμε από κοινού να πολλαπλασιάσουμε το μήνυμα της φροντίδας και να δημιουργήσουμε έναν θετικό αντίκτυπο.

Η ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να εξαρτάται μόνο από εσένα: γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών – δώσε ελπίδα, δώσε ζωή!